Din păcate acest articol este disponibil doar în Magyar. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Miről szól a program?

Az ERŐD – Iskolai erőszakmegelőző program egy mozgásos tevékenységeken, játékokon, tapasztalati élményszerű témafeldolgozáson alapuló, kognitív és szociális készségeket fejlesztő erőszakmegelőző foglalkozás-sorozat a csíkszeredai és környékbeli 5. osztályos diákok számára. A program és a foglalkozások fő célja a gyermekek készségeinek fejlesztése (magabiztosság, önbizalom, önismeret, önreflexió, elfogadás, tolerancia, relaxáció, önkontroll, fegyelem, empátia, érzelemfelismerés, metakommunikáció, térbeli tudatosság, dühkezelés) izgalmas, szórakoztató, játékos gyakorlatokon keresztül, ahol a gyermekek erősségei, szociális készségei és kreativitása is felszínre kerül.
A különböző készségek egyéni fejlesztése, valamint az osztályközösség építése, a csapatösszetartás erősítése mind egyazon célt szolgálják: hosszú távon megelőzni az iskolán belüli kortársbántalmazást, egy biztonságos, egészséges iskolai légkört kialakítani.

Miben tudnál nekünk segíteni?

A program gördülékenysége érdekében nagy segítséget jelentene, ha a 90 perces foglalkozásokba egy-egy önkéntes is be tudna kapcsolódni, aki a foglalkozásvezető munkáját segíti.
Az önkéntes az előre átbeszélt foglalkozásterv alapján előkészíti az egyes játékok, gyakorlatok kellékeit, amikor szükséges, segít kiosztani az eszközöket, szemléltetőket. A zenés gyakorlatoknál elindítja a zenerészleteket, a kiscsoportos munkánál ő is figyel a kiscsoport működésére. Egy-egy gyakorlat lejártával segít összeszedni a kellékeket, eszközöket, és azokat elrendezi, helyére teszi. A foglalkozások alatt fotókat készít, és ha szükséges, bekapcsolódik ő is a játékokba.

Milyen időközönként, mikor és hol lenne szükségünk a segítségedre?

A foglalkozások hétköznapokon, hétfő és csütörtök között zajlanak, kora délutáni órákban csíkszeredai és Csíkszereda környéki iskolákban a teljes 2019-2020-as tanévben.
Milyen gyakran, hány alkalommal lenne szükségünk a segítségedre?
Nekünk természetesen az a legjobb, ha egy önkéntes a lehető legtöbb alkalommal csatlakozik a foglalkozásvezetőkhöz, de természetesen nem várjuk el, hogy minden más tevékenységet félretéve csak erről szóljon az életed. Egy előre ismert naptár szerint a bejelentkező önkéntesekkel közösen készítünk beosztást, tehát mindig tudni fogjuk, hogy a soron következő hónapnak mely napjain tudsz segíteni nekünk az önkéntes munkád felajánlásával.

Kit keresünk?

Megbízható, pontos, felelősségteljes, lehetőleg 18 évnél idősebb önkénteseket keresünk, akik akár hosszabb távon is együtt dolgoznának alapítványunkkal. Ha szeretnéd kipróbálni magad egy új programban, ha szeretnél hozzájárulni ahhoz, hogy együtt megállítsuk az iskolai bántalmazás elterjedését, ha fontos számodra a gyermekek lelki egészsége, és szeretnél új játékokat, készségfejlesztő gyakorlatokat megismerni, akkor az ERŐD – Iskolai erőszakmegelőző program önkéntesei között a helyed!

Hány önkéntesre van szükségünk?

Erre a programra 6-8 önkéntest várunk.