Jocuri, experiențe și dezvoltare: în jurul acestor trei cuvinte cheie s-a clădit tabăra pentru prevenirea violenței școlare în afara școlii, organizată între 19-21 august 2019, în curtea Fodor Ház din Șumuleu. În această tabără au participat 25 de copii, care au fost la rândul lor recomandați de conducerea Direcției Protecția Copilului Harghita, luând în considerare tematica taberei: copiii s-au implicat în tematica care sa concentrat pe dezvoltarea abilităților și prevenția violenței. Copii au avut posibilitatea să aprofundeze comunicarea fără violență și timp de 3 zile au lucrat, s-au jucat într-o comunitate nouă, unde s-au îmbogățit cu experiențe și prieteni noi. Participanții taberei au fost atât fete cât și băieți, cu vârste cuprinse între 12 și 14 ani, de la Direcția Protecției Copilului Harghita și de la părinți.

ERŐD – Tabăra pentru prevenirea violenței școlare în afara școlii se bazează fundamental pe jocuri, exerciții de dramă-pedagogice, și se clădește pe prelucrarea impresiilor din diferite teme. Scopul taberei a fost ca tinerii participanți să învețe și să dezvolte prin jocuri acele aptitudini și competențe care mai târziu să le poată folosi la recunoașterea și prevenirea violenței, atât la școală cât și în grupuri. Pe parcursul exercițiilor și a jocurilor au experimentat că se pot forma relații în care să apară empatia, previziunea, hotărârea, siguranța de sine, posibilitatea de a putea spune nu, discreția, acceptarea, calmul. Toate acele caracteristici care îi va ajuta mai târziu să soluționeze fără agresivitate un conflict de abuz fizic sau verbal. Programul taberei s-a construit în jurul a șase teme și șase aptitudini.

Luni, 19 august, înainte de masă tematica jocurilor și a exercițiilor a fost construirea comunității. Copiii au încercat cooperarea și munca în echipă și au constatat valoarea lor importantă ca membrii ai echipei în realizarea sarcinilor și în luarea deciziilor. Experiența în comunitate și experimentarea faptului că fiecare persoană este o parte importantă în comunitate, este extrem de importantă în prevenția violenței: o echipă bine construită nu îi trage în jos pe membrii ei, iar cei care au experimentat importanța acestui rol, în cazul unui abuz va putea lua decizii mult mai competente. După masă am pus accent pe temele de acceptare, toleranță, astfel le-am putut arăta participanților ce sunt stereotipurile.

După obositoarea zi de luni, care a fost încărcată cu evenimente și noi cunoștințe, am continuat tabăra a doua zi cu exerciții pe tema conștientizării în spațiu, apropierea și păstrarea distanței. În cadrul exercițiilor participanții au învățat prin propriile lor experiențe care este distanța potrivită pentru ei, la ce trebuie să fie atenți când ajung aproape de alții și când să spună STOP la situațiile care sunt deja incomode pentru ei.

După asta a început recunoașterea și identificarea semnelor emoționale faciale și am început exercițiile-sarcinile pentru dezvoltarea empatiei.

Marți după masă am pus accent pe dezvoltarea încrederii de sine și creativitate, inspirate din diferite ramuri artistice ca dansul, pictatul sau teatrul.

Miercuri, 21 august, înainte de masă relaxarea și stăpânirea de sine a fost tema dezbătută prin diferite exerciții. Tehnici concrete de relaxare și stăpânirea de sine au fost înșirate în programul de Miercuri. În cadrul temelor am atins managementul furiei și prin practica de consultanță, copii au reușit să însușească înțelepciunea în situații supărătoare și în tratarea furiei.

Miercuri după masă a sosit momentul de închidere a taberei, deși vorbim de o tabără scurtă a fost clar pentru noi toți că am inclus acești copii în inimile noastre: a fost o imensă plăcere de a lucra cu ei chiar și pentru o perioadă scurtă. Copiii au primit ca amintire caiete de tabără, în care și-au scris gândurile frumoase și totodată și noi am primit de la copii gânduri frumoase și confirmare din care putem enumera câteva chiar acum:

Ce v-a plăcut în tabără?

“Mie mi-a plăcut că am râs, am glumit, ne-am jucat, dar cel mai mult mi-a plăcut că am fost împreună!” (B.N.)
“Am cunoscut mulți oameni noi, mi-au plăcut jocurile și toată lumea a fost simpatică. În toata lumea a fost ceva bun și m-am simțit bine cu ei.” (R.A.)
“Timpul petrecut împreună, prietenia, unitatea, dansul… pentru aceste lucruri m-am bucurat foarte tare.” (S.T.)
“Jocurile, colaborarea și bunătatea pe care am primit-o de la organizatori.” (T.B.)

Ce am învățat în tabără:

“Să îmi ascult instinctele, că fără jignire îi putem îndepărta pe unii oameni de lângă noi și am învățat să zâmbesc.” (B.N.)
“Am învățat că orice s-ar întâmpla, suntem solidari.” (M.V.)
“Trebuie să acceptăm pe toată lumea așa cum este.” (G.T.)
“Dacă suntem buni unii cu ceilalți atunci și timpul petrecut împreună trece mai bine.” (R.A.)
“Trebuie acceptate diferențele dintre noi și e bine să cooperăm împreună.” (S.T.)

Partea cea mai bună a taberei a fost când…

“Nu am un moment special, pentru mine toată tabăra a fost foarte bună.” (R.A.)

Trimite-ne un mesaj:

“Este drăguț din partea voastră că ați organizat o tabără în care ați investit timpul și sufletul vostru. Mi-a plăcut foarte mult că ne vreți binele. Jocurile au fost bune.” (K.B.)
“Mă bucur foarte tare că ați organizat această tabără care a fost incredibil de emoționantă, interesantă și interactivă! Și sper să am parte de așa ceva cu voi și în viitor. Vă iubesc foarte tare și vă trimit mulți-mulți pupici!!! Mulțumesc că am putut participa la această tabără!!!” (S.T.)
“Să fie tabără și anul viitor.” (K.B.)
“M-am simțit foarte bine și vă mulțumesc pentru tot ce ați făcut pentru noi. Singura problemă a fost că tabăra a ținut doar 3 zile.” (E)

Putem afirma că am reușit să organizăm un eveniment foarte reușit: în cele 18 de ore de activitate intensă, pe parcursul celor 6 teme ne-am concentrat pe dezvoltarea abilităților în prevenirea violenței, aproape 100 de jocuri și exerciții au avut loc în care s-au implicat 25 de copii. Pentru realizarea cu succes a acestui program ne-au fost de ajutor multe lucruri: baloane, baticuri, panglici, costume, clipsuri, mingi, cărți ilustrative, bunătățuri, jocuri și sperăm că toți copii implicați s-au întors acasă din tabără cu multe informații utile, experiențe, mai mare încredere în sine, noi prieteni și multe amintiri.

În cele din urmă dorim să îi mulțumim Consiliului Județean Harghita pentru sprijinul acordat în acest eveniment și că au contribuit la îmbogățirea experienței copiilor din tabără.

Mulțumim!