Project Description

Acțiunea din 2019 „Ce să-ți aducă Moș Crăciun” ne-a arătat că suntem înconjurați de oameni extraordinari! La începutul lunii noiembrie am publicat acțiunea, asemănătoare cu cea de anul trecut, în care am rugat copiii din familii care trăiesc în mare sărăcie sau în condiții modeste, să-și exprime dorințele într-o scrisoare pe care noi o s-o ducem lui Moș Crăciun. Scrisorile primite au fost publicate pe site-ul https://juventutti.ro/mit-hozott-az-angyal/ și am rugat pe această cale familiile, grupurile de prieteni, colegii de muncă să aleagă o scrisoare, prin care să poată satisface dorințele unui copil cu ocazia Crăciunului.

Am constatat o colaborare de necrezut și scrisorile s-au terminat atât de repede, încât nici noi nu ne-am așteptat. După rezervarea scrisorilor și consultare, donatorii serioși și entuziaști au adus în continuu pachetele cu cadouri extrem de frumos împachetate la biroul nostru. Au fost donatori care au călătorit sute de kilometri ca pachetul lor să ajungă în timp la noi, au fost care au trimis din străinătate prin poștă pachetele, unii au organizat în cercul lor de cunoștințe o campanie de colectare pentru a putea îndeplini o scrisoare cu dorință mai mare.

Am avut și un donator care s-a întors la noi pentru că fundația noastră i-a acordat ajutor pentru fetița sa în trecut și acum a dorit să ajute la rândul lor alți copii. Fundația noastră a ținut legătura cu 37 de persoane, și cu încă 100 de persoane dornice să ajute, astfel s-a reușit îndeplinirea visurilor a 139 de copii în decurs de câteva săptămâni. Din partea donatorilor s-au adunat cadouri în valoare de 18867 lei: jucării, cărți, mașinuțe cu telecomandă, rechizite școlare, bocanci, geci, pantaloni, biciclete, schiuri, chitare, sanie, balansoar, flaut, animale de pluș, dulciuri, fructe. Pe lângă aceste lucruri au primit alimente durabile și mici atenții și părinții precum și frații mai mari. Predarea pachetelor s-a desfășurat în perioada 16-19 decembrie 2019, am vizitat destinatarii scrisorilor din 16 localități.

Credem că această acțiune arată pe deplin succesul activității acestui an. Suntem recunoscători tuturor celor care ne-au ajutat pe tot parcursul anului și totodată suntem recunoscători persoanelor care ne-au ajutat să le oferim un Crăciun fericit la atât de mulți copii. Vă împărtășim experiențele, gândurile, mulțumirile în raportul nostru cu momentele predării cadourilor împreună cu fotografii:

“Șocant a fost să vezi câte familii trăiesc în sărăcie cruntă. În majoritatea cazurilor 5-6 copii și 1-2 adulți locuiesc în case de 6 metrii pătrați sau mai mici de atât (dacă se poate numi casă această cămăruță mică). În acest spațiu mic și cu minimul de hrană pentru fiecare zi, dragostea ocupă mult mai mare loc în viața acestor familii. Toți copii ne-au primit cu gura până la urechi iar cadourile cu o bucurie și mai mare. Am văzut și am retrăit fericirea nemărginită a acestor copii. Suntem recunoscători tuturor donatorilor că au făcut Crăciunul mai frumos.” (Timi)

“Proiectul „Ce să-ți aducă Moș Crăciun” îmi este unul dintre cele mai dragi dintre proiecte. Scrisorile sfâșietoare, copii entuziasmați în așteptarea moșului, mașini încărcate până la refuz, zâmbete largi, toate aceste lucruri îmi dau sentimente puternice când mă gândesc la acest proiect. Mă cuprinde întotdeauna recunoștința când ajunge câte un pachet la acești copii. Multe mulțumiri pentru ei.” (Emőke)

“Pentru mine, cea mai bună experiență a fost când am putut rămâne câteva minute la unele familii, am putut discuta cu ei și ne-au lăsat să fim de față la deschiderea cadourilor. Acest lucru a fost atât de emoționant, deși știam conținutul scrisorilor, nu știam ce și-a dorit acel copil și toate amintirile mele din copilărie s-au derulat în mine văzând bucuria și emoțiile lor. Acești copii chiar știu să se bucure, lucru care în zilele noastre nici nu pare atât de adevărat. Moșii sunt cu adevărat îngeri, pentru că s-a întâmplat o minune la înmânarea pachetelor. Mulțumim frumos.” (Brigitta)

“Distribuirea cadourilor de Crăciun a fost punctul culminant al acțiunii când toată oboseala acumulată pe parcursul anului dispare în acel moment când, ajungând la câte o familie, vezi acea bucurie sinceră în acel moment și numai atunci. Am avut parte de mai multe experiențe frumoase. Una dintre ele a fost când un băiețel a desfăcut pachetul, a scos un lucru din el și a strigat tare: „Asta da, este exact ce mi-am dorit”. Se vedea pe el bucuria și nu i-a venit să creadă că este adevărat, a și uitat că suntem acolo. O altă amintire care va dăinui mult timp de acum înainte în mine, a fost când am dus un pachet la o casă care într-adevăr nici nu poate fi numită casă, fiind atât de precare condițiile, dar jucăriile și hăinuțele din pachetul desfăcut au strălucit ca niște comori. Auzind strigătele:

„Mamă, uite ce am primit, ce frumos”, toate jucăriile au fost ca o comoară pentru ei. Acolo și atunci mi-am reevaluat un pic viața și am putut să mă bucur pentru tot.” (Katika)

“Pentru mine asta a fost prima experiență și pot să afirm că am sentimente pozitive. Deși mi se frânge inima la vederea familiilor, totuși mă umple bucuria și satisfacția că am putut să le ajutăm. Pe parcursul acestor săptămâni am primit și am învățat foarte mult. Deși este foarte mult rău în lume, eu simt că sunt și foarte mulți oameni buni, deoarece fără ei nu am fi putut împlini visurile acestor copii. Am văzut și am experimentat că și puținul ajunge pentru fericire. La sfârșit am învățat de la un băiețel că nici nu contează ce aduce moșul, mai degrabă este important să fie toată familia împreună în bucurie, sănătate și pace. În această săptămână s-a întâmplat o minune.” (Reni)