„Cu mult timp în urmă am fost învățat să cer lucruri doar atunci când cineva este dispus să renunțe la ele.” (fragment dintr-o scrisoare)

În noiembrie 2020, ca și în anii precedenți, fundația noastră a desfășurat multe activități. Într-adevăr, de data aceasta, pregătirile au fost realizate online și la telefon, dar asta nu ne-a schimbat starea de spirit: deși mai era mult până la sărbători, am simțit deja puterea viselor și dorințelor de Crăciun, sentimentul de așteptare entuziasmată a copiilor ne-a încălzit inimile.

„Vă mulțumesc că mi-ați dat ocazia de a transmite dorința mea către Moș Crăciun.” (fragment dintr-o scrisoare)

Am plecat la 157 de copii din familii nevoiașe din Miercurea Ciuc și din împrejurimi și i-am cerut să-i scrie lui Moș Crăciun, iar noi am trimis scrisorile la locul potrivit, astfel încât visele lor de Crăciun să se poată împlini.

„Toți șase dintre noi dorim să primim ceea ce am desenat pentru că nu am mai primit niciodată un astfel de cadou de la nimeni.” (fragment dintr-o scrisoare)

Desene minunate, atmosferă de iarnă, poezii scurte, urări de bine, rânduri emoționante, urări de Crăciun entuziaste: scrisorile erau pline de miracolul copilăriei și de simplitate pură. Pe măsură ce le citeam, scrisorile ne-au întărit convingerea (deoarece cunoaștem mulți copii, care i-au scris Moșului, de ani de zile): într-adevăr, acești copii merită să primească cadouri pe care le doresc cu adevărat anul acesta. Credem că cel mai impresionant lucru a fost faptul că simplitatea, umilința și modestia au caracterizat majoritatea scrisorilor. Ni se rupea inima când vedeam desenele minunate și citeam scrisorile frumoase.

„Am primit multă bunătate, amabilitate, bucurie și anul acesta.” (fragment dintr-o scrisoare)

 „…mâncare și dulciuri, și un bloc de desen A4, șampon pentru creșterea părului, săpun, penar, creion, pix, jurnal, pieptene.” (fragment dintr-o scrisoare)

Nu numai noi, ci și cei doritori să ajute s-au putut simți la fel când citeau scrisorile, pentru că într-un timp incredibil de scurt (în 36 de ore) fiecare scrisoare a ajuns la Moș Crăciun. Anul acesta, familii, grupuri de prieteni și comunități de lucru s-au oferit să împlinească visul de Crăciun al copiilor din familii defavorizate, care nu numai că se confruntă cu probleme financiare, dar care au și alte greutăți în viață. Toate familiile invitate să participă la acțiunea Ce ți-a adus Moșul? sunt speciale pentru noi. Toți au o putere specială, pot muta munții: poveștile lor emoționante, dorința lor de a face, umilinţa, sinceritatea lor profundă prin cuvintele copiilor trezește voința oamenilor de a ajuta.

„Dar dacă nu-mi poți aduce aceste lucruri, te rog să-l vindeci pe tatăl meu, pentru că știi că este foarte bolnav”. (fragment dintr-o scrisoare)

Pe 17 decembrie, toate pachetele erau pregătite pentru a fi dăruite: biroul nostru a fost plin de 115 pachete de Crăciun minunat de frumoase. Hârtie colorată de ambalat, mesaje personalizate și pachete de cadouri pregătite cu grijă în valoare totală de 21.456 lei au fost aduse la fundația noastră. Pachetele au fost predate copiilor pe 21 și 22 decembrie. Am putut face parte din momentul în care s-a manifestat o bucurie sinceră copilărească: veselie, lacrimi de bucurie, strigăte entuziaste, zâmbete modeste și mulțumiri repetate ne înconjurau când am predat pachetele. Cea mai mare surpriză a fost faptul că, datorită acțiunii Cina de Crăciun pentru cei nevoiași, copiii au primit pachete pline cu alimente pe lângă cadouri, ca să se poată bucura de o masă festivă bogată.

Dorim să mulțumim tuturor celor care au contribuit la acțiunea noastră de Crăciun și au făcut posibilă împlinirea visurilor copiilor. Îi mulțumim Moșului pentru îndeplinirea acestei sarcini și dorim, de asemenea, să ne exprimăm recunoștința față de voluntarii noștri, deoarece au livrat cadouri către 44 de familii înainte de sărbători.

„Vă mulțumesc foarte mult pentru cadouri! Le urez tuturor celor care ne-au ajutat sărbători fericite!” (mesaj de la o mamă)

De obicei, ne exprimăm gândurile și sentimentele cu privire la acțiune, împărtășim experiențele noastre în fiecare an, pentru că ne gândim că recunoștința, fericirea și poveștile ascultate în timpul predării cadourilor sunt nu doar ai noștri, ci trebuie să ajungă la toată lumea:

 „Mulți copii trăiesc în condiții foarte grele, ceea ce este foarte trist. Cu toate acestea, când acești copii au văzut Moșul și cadourile, s-au putut bucura nemăsurat, săltând de bucurie. Mă gândeam ieri cât de multă fericire poate aduce un astfel de cadou unui copil. Mi-a trecut prin minte că la fel m-am bucurat și eu de Moș Crăciun când eram copil. Indiferent dacă un copil trăiește în condiții bune sau grele, Moșul aduce întotdeauna bucurie în viața fiecăruia, chiar și în viața părinților.” (E. Kata)

„Niciodată nu știu despre ce aș putea să vorbesc pe scurt. Ar trebui să subliniez condițiile extrem de dificile, aproape îngrozitoare ale familiilor, sau strălucirea din ochii copiilor, poate casele lor mici, greu accesibile, sau simplitatea lor sinceră? Nu știu pentru că am atât de multe de povestit, sunt atât de multe lucruri pentru care aceste familii merită respect și atât de multe povești pentru care oamenii le admiră. Poate aș evidenția un sentiment simplu pe care l-am menționat de atâtea ori în preajma Crăciunului, încât este aproape banal, dar nu mă pot opri pentru că asta simt peste tot: dragostea. Și apoi îmi dau seama că o familie într-o situație ca aceasta și familiile cu care ne întâlnim, se inspiră din dragostea. Cred că și noi ne încărcăm din aceasta în fiecare an. (Brigitta)

 „De vreo doi ani, când mă pregătesc pentru Crăciun, această acțiune înseamnă un lucru important pentru mine. Mulțumesc Moșului, susținătorilor, voluntarilor, colegilor și tuturor celor care au contribuit la fericirea copiilor. Chipurile recunoscătoare ale copiilor și momentele vesele pe care le-am văzut ieri mi-au confirmat deja că Crăciunul poate fi plin de dragoste și special chiar și în această perioadă dificilă cauzată de pandemie. ” (Emőke)

 „Recunoștință, mulțumiri, cunoaștere de sine, dragoste, zâmbet, bucurie. M-am îmbogățit cu aceste valori prin faptul că am putut să dau și să ajut. Niciodată nu mi-a fost frig, nu am cărat atât de multe cadouri, nu am lucrat cu atât de mult entuziasm, umilință, altruism ca acum. Cred că eforturile pentru a face pe plac celorlalți este cel mai minunat lucru din lume. Dacă primești ceva, te va face fericit, eventual înlătură grijile tale pentru o vreme. Dar dacă putem să ajutăm, sentimentele și experiențele care vin odată cu acesta te vor însoți pe tot parcursul vieții. A fost instructiv să ne confruntăm cu faptul că noi nu găsim la fel de multă bucurie în tot ce avem, dar acești copii găsesc bucurie în lucruri puține și simple.” (Kriszta)

„Sunt zile obositoare în spatele nostru, dar, în mod surprinzător, nu mă simt obosit, poate pentru că această acțiune de Crăciun mă încarcă cu energie și este un sfârșit demn al anului. Posibilitatea de a vedea chipurile copiilor fericiți, mâinile care le tremurau în timp ce deschideau o cutie, este o experiență de nedescris. Sper că toată lumea poate să simtă aceasta, pentru că nu în zadar se spune – E mai bine să dai decât să primeşti -. Suntem recunoscători tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui miracol. ” (Timi)